01/07/2024 12:10
article image

Πανελλαδικές 2024

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 οι υποψήφιοι  Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ που συμμετείχαν ήταν αναλυτικά: 

Α. ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών: 20244 (αύξηση)
Β. ΟΠ Θετικών Σπουδών: 13599
Γ. ΟΠ Σπουδών Υγείας: 13611
Δ. ΟΠ Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής: 27393

ΣΥΝΟΛΟ: 74847
 

Ενώ οι υποψήφιοι Ημερησίων & Εσπερινών ΕΠΑΛ που συμμετείχαν ήταν στο σύνολο 15569 (αύξηση) με τους περισσότερους να προέρχονται από τους τομείς: 

Υγείας, Πρόνοιας, Ευεξίας: 4789
Πληροφορικής: 2069
Διοίκησης & Οικονομίας: 3011
Μηχανολογίας: 1766
Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Αυτοματισμού: 1239
Γεωπονίας, Τροφίμων, Περιβάλλοντος: 1008

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας: 
Στις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών Σπουδών παρατηρείται ότι στα Αρχαία Ελληνικά συνεχίζουν σχεδόν οι μισοί να γράφουν κάτω από 10, ενώ στην Ιστορία τα θέματα φέτος δυσκόλεψαν περισσότερο τους υποψηφίους αυξάνοντας το ποσοστό των βαθμολογικών επιδόσεων κάτω από τη βάση. Από την άλλη μεριά, αυξήθηκαν οι βαθμοί κάτω από τη βάση στο μάθημα των Λατινικών διατηρώντας ένα αρκετά υψηλό ποσοστό χαμηλών βαθμολογικών επιδόσεων σε σχέση με τα υπόλοιπα μαθήματα προσανατολισμού.

Το ποσοστό των άριστων γραπτών ενώ ήταν υψηλότερο στα Λατινικά, μειώθηκε στα Αρχαία Ελληνικά και στην Ιστορία.

Στις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών των Θετικών Σπουδών εμφανίζεται σημαντική – αν και αναμενόμενη- αύξηση στα γραπτά κάτω από τη βάση στη Φυσική λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων των φετινών θεμάτων. Στα Μαθηματικά και στη Χημεία φαίνεται ότι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι πέτυχαν χαμηλές βαθμολογίες μέχρι τη βάση του10.

Εκτός από τη Χημεία, όπου το ποσοστό των άριστων γραπτών αυξήθηκε, στη Φυσική μειώθηκε περίπου στο μισό.

Στις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των Σπουδών Υγείας παρατηρείται αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση του 10 στη Φυσική, ενώ οι βαθμολογίες των μαθητών στη Χημεία και στη Βιολογία δείχνουν ότι οι υποψήφιοι κατάφεραν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στα θέματα, αφού μειώθηκαν τα γραπτά κάτω από τη βάση.

Από την άλλη μεριά, τα ποσοστά των άριστων γραπτών στη Βιολογία αυξήθηκαν.

Στις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών των Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής εμφανίζεται αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση στο μάθημα της Πληροφορικής και Μαθηματικών και μείωση στην Οικονομία σε σχέση με πέρυσι, αν και το ποσοστό αυτό για το συγκεκριμένο μάθημα είναι αρκετά υψηλό και φέτος. 

Σχετικά με τα άριστα γραπτά, παρατηρείται αύξηση στην Οικονομία σε αντίθεση με τα Μαθηματικά, όπου το ποσοστό αυτών των γραπτών εμφανίζει μείωση.

Για τα στατιστικά των επιδόσεων των υποψηφίων στα ΕΠΑΛ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει αύξηση των γραπτών από 10 – 20 στα Νέα Ελληνικά ενώ στα Μαθηματικά οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών κινήθηκαν περίπου στα περσινά επίπεδα.

Σχετικά με τις ειδικότητες, παρατηρείται ότι ποσοστό πάνω από 60% συγκέντρωσαν  γραπτά κάτω από τη βάση του 10  σε μαθήματα όπως: Ανατομία-Φυσιολογία, Υγιεινή, Δίκτυα Υπολογιστών, Ναυτικό Δίκαιο, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Στοιχεία Μηχανών, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις.