07/12/2023 05:56
article image

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Β.Ε.

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών πανελλαδικών εξετάσεων 2024.

Συγκρίνοντας με τους αντίστοιχους συντελεστές Ε.Β.Ε. της προηγούμενης χρονιάς παρατηρείται ότι περισσότερες μεταβολές υπάρχουν σε τμήματα περιφερειακά και συγκεκριμένα σε πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίπολη, Ιωάννινα, Άρτα, Χανιά, Κοζάνη, Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Αγρίνιο, Ρέθυμνο, Κόρινθο. Από την άλλη, λίγα τμήματα παρουσιάζουν μεταβολή στην Αθήνα. Γενικά, όμως, τα περισσότερα τμήματα δεν άλλαξαν τον συντελεστή βαρύτητας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (ΘΕΣ) με αύξηση συντελεστή από 0,80 σε 1,20, το τμήμα Κινηματογράφου (ΘΕΣ) με αύξηση συντελεστή από 1,00 σε 1,20 και το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας (ΤΡΙΚ) με αύξηση συντελεστή από 0,85 σε 1,00.

Στις σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Λιμενικού, Πυροσβεστικής, Α.Ε.Ν. καθώς και στις σχολές Ανώτερης Τουριστικής Εκπαίδευσης δεν παρατηρούνται μεταβολές στους συντελεστές της Ε.Β.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, τμήματα Γεωπονικού, Νοσηλευτικής, Πληροφορικής, αρκετά τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και λιγότερα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών συμπεριλαμβάνονται σε όσα αύξησαν τον συντελεστή βαρύτητας. Από την άλλη, τμήματα Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Λογοθεραπείας και Θεατρικών Σπουδών είναι ανάμεσα σε αυτά, τα οποία προτίμησαν να μειώσουν τον συντελεστή βαρύτητας.

Τα τμήματα Ιατρικής και Νομικής διατήρησαν τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας που είχαν επιλέξει και πέρυσι.