31/10/2022 12:21
article image

Τι αλλάζει και σε ποια μαθήματα

 

 

Αλλαγές στην εξεταστέα ύλη και στον τρόπο αξιολόγησης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

 

 

  1. Φυσική, Θετικών Σπουδών/ Σπουδών Υγείας

Μετά την τροποποιητική απόφαση του Υπουργείου διαμορφώθηκε διαφορετικά η ύλη στην οποία θα διαγωνιστούν για πρώτη φορά οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων. Αναλυτικότερα, εκτός της εξεταστέας ύλης είναι πλέον το κεφάλαιο των Ρευστών ενώ μειώθηκε η ύλη στα κεφάλαια του Στερεού και των Ταλαντώσεων. Αντίθετα, υπήρξαν αυξήσεις της ύλης στο κεφάλαιο του Ηλεκτρομαγνητισμού και προστέθηκαν κεφάλαια, που επεξεργάζονται τα Κύματα και Στοιχεία Κβαντομηχανικής.

Σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας, που ίσχυσαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2022, το μάθημα της Φυσικής δεν ξεπέρασε το 33% για τα Πανεπιστήμια του 2ου επιστημονικού πεδίου και 35% για τα Πανεπιστήμια του 3ου επιστημονικού πεδίου.
 

  1. Αρχαία Ελληνικά /Ανθρωπιστικών Σπουδών

Στα Αρχαία Ελληνικά, το διδαγμένο και το αδίδακτο κείμενο βαθμολογούνται ισοδύναμα από 50 μονάδες το καθένα ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, η μετάφραση του αδίδακτου κειμένου αξιολογείται με 20 μονάδες αντί για 10 που ίσχυε μέχρι και πέρυσι, ενώ παράλληλα αυξάνεται η έκταση του αποσπάσματος προς μετάφραση σε 8-10 στίχους. Επιπρόσθετα, οι ερωτήσεις ανάπτυξης στο διδαγμένο περιορίστηκαν από δύο σε μία.

Το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, με τον νέο τρόπο αξιολόγησης φαίνεται να υψώνει τον πήχη δυσκολίας για την επίτευξη άριστων γραπτών. Επίσης, δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα Αρχαία Ελληνικά μαζί με την Ιστορία «κονταροχτυπιούνται» στους συντελεστές βαρύτητας καθώς είναι τα δύο μαθήματα προσανατολισμού, στα οποία είχαν αποδοθεί οι υψηλότεροι συντελεστές στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2022.
 

  1. Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία / Γενικής Παιδείας

Στην εξέταση της Ν.Γλώσσας, οι μονάδες βαθμολόγησης της περίληψης αυξάνονται σε 20 από 15, που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ η θεωρία βαθμολογείται με 35 αντί για 40 μονάδες.

Από τις Πανελλαδικές του 2022 το μάθημα της Ν.Γλώσσας και Λογοτεχνίας φάνηκε πως καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων αφού τα Πανεπιστήμια, έχουν αποδώσει σε αυτό υψηλό συντελεστή βαρύτητας, που έφτασε μέχρι και 40%. Λαμβάνοντας υπόψη και τις αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης, ενισχύεται ακόμη περισσότερο η άποψη για την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου εξεταζόμενου μαθήματος σε επίπεδο Πανελλαδικών εξετάσεων.
 

  1. Πληροφορική/ Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής

Η βαθμολογία κατανέμεται με (25) μονάδες σε καθένα από τα τέσσερα (4) θέματα. Ειδικότερα, το πρώτο θέμα είναι θεωρίας. Το δεύτερο θέμα αποτελείται από το πρώτο μέρος που θεωρείται ότι είναι θέμα άμεσης εφαρμογής της θεωρίας(θεωρητική εφαρμογή) και βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες και από το δεύτερο μέρος που βαθμολογείται με δεκαπέντε (10) μονάδες. Το τρίτο και το τέταρτο θέμα, είναι ασκήσεις ή προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος και βαθμολογούνται με δεκαπέντε (25) μονάδες έκαστο.

Οι συντελεστές βαρύτητας του μαθήματος της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 κυμάνθηκαν στα περισσότερα Πανεπιστήμια από 25% - 30% ενώ μόνο σε τέσσερα τμήματα ξεπέρασαν αυτά τα όρια.